Bu Blogda Ara

22 Aralık 2009 Salı

Pazarlamanın 4P si yerine 4C si

Bu yazıda pazarlamanın 4C'sini demode olmuş 4P'si bağlamında inceleyeceğiz.


Pazarlamanın 4P’si Yerine 4C


Pazarlama kurslarına giden pek çok kişi pazarlamanın 4P si hakkında bir şeyler öğrenmiştir, öğrenmektedir. 4P, P ile başlayan dört kavram olan Product, Price, Place ve Promotion’ un ilk harflerinden gelmektedir.

North Carolina Üniversitesi reklamcılık bölümünden Prof. Bob Lauterborn Amerikan pazarına yeni giriş yapan ürünler ve bunların başarıları ile ilgili bir araştırma yapmışlar. Bu araştırmanın sonucunda her sene çıkan ürünlerin %80’inin başarısız olduğunu görmüşler ve düşünce sisteminde bir takım değişikliklerin yapılması gerektiğine karar vermişler. Buna göre yaygın olarak kullanılan 4P’nin yerine pazarlamanın 4C’ sini geçirmenin uygun olacağını belirtmişler. Bunlar:

Consumer wants and Needs (Products’ ın yerine): Bir ürünü sadece geliştirip çok büyük kitlelere satabilmek her zaman mümkün değildir. Artık günümüzde, çok değişik beğenileri olan insanları tek tek etkileyebilecek yönleri olan ürünler tasarlanmalıdır. Tüketici istek ve ihtiyaçları dikkate alınmalıdır.

Cost to satisfy (Price’ ın yerine): Tüketicileri memnun edecek faktörlerden birisi de artık fiyat yerine maliyettir. En basit örnekle açıklayacak olursak bir hamburgerci müşterilerinin restauranta ulaşırken harcayacakları benzin, otopark gibi maliyetleri de göz önüne almak zorundadır.

Convenience to buy (Place’ in yerine): Eskiden yer/mekan olarak ifade edilen faktörün yerine satınalma kolaylığı düşünülmelidir. Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte ticaretin de şekli değişmektedir ve en yaygın örnekleri ile internet üzerinden satış yapabilen Amazon, Dell gibi firmalar son kullanıcıların evlerinden bile çıkmadan alışveriş yapabilmelerine olanak sağlamaktadırlar.

Communication (Promotion’ un yerine): Promosyonlar sadece satıcılar tarafından yapılır ve tek taraflıdırlar. Bunun yerine artık günümüzde müşterilerle satıcıların iletişim kurabildikleri metotlar tercih edilmektedir. Web siteleri, telefon numaraları v.b. araçlar bu noktada yardımcımız oluyorlar. Bu sayede müşterilerden alınabilecek tepkilerle de faaliyetlere yön verebilme olanağına sahip olunuyor.

                                                                                                       Ernur ÖKTEM ' 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder